
Αντώνης Γκορτζής
Οικονομολόγος
Tα επώνυμα προϊόντα του αιώνα
Η Ελληνική αλλά και η διεθνής αγορά μας αναγκάζει να αναθεωρήσουμε και να επανεξετάσουμε σχεδόν τα πάντα – όλα αλλάζουν…κάθε σκέψη, κάθε πράξη και κάθε θεσμός που μέχρι πρότινος θεωρείται δεδομένος.
Πως η έλλειψη ρευστότητας επηρεάζει την επικοινωνία και την πιστότητα των προϊόντων
Κάθε επιχείρηση έχει δύο και μόνο δύο λειτουργίες παράγουν αποτέλεσμα.
Eξωστρέφεια και αειφορία
Οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας σηματοδοτούν την αναγκαιότητα ενός διαφορετικού τρόπου «επιχειρείν», με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, εντός του πλαισίου της κοινωνικής διάστασης και της αειφορίας.
Η εκπαίδευση των χαρισματικών ατόμων στην Ελλάδα
«Η Γνώση του εαυτού μας είναι η αρχή της υγιής σοφίας, η ενέργεια του μυαλού είναι η ουσία της ζωής» τάδε έφη Αριστοτέλης.
«Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα οδηγούν στην αυτογνωσία και στην κατανόηση.
Είναι θεμελιώδεις αφού συνθέτουν την πυξίδα, που προσδιορίζει την στάση στις συμπεριφορές, τις επιλογές μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους» γράφει σε ένα από τα βιβλία του ο καλός μου φίλος Δημήτρης Μπουραντάς.
«Η ακεραιότητα είναι το πρώτο βήμα για το ανθρώπινο μεγαλείο»
Ένας άνθρωπος είναι ακέραιος, όταν έχει αρτιότητα, απλότητα, προσήλωση σε αξίες, όραμα που τον καθοδηγούν σε όλη του την ζωή.
Ακεραιότητα δεν είναι μόνο αυτό που κάνουμε, αλλά αυτό που είμαστε.
Καθηγούμε και δημιουργούμε άλλους που θα μας διαδεχθούν στην ζωή μας, στην δουλειά μας.
Η ακεραιότητα συγκροτεί την προσωπικότητά μας και τα πιστεύω μας συμβαδίζουν με την συμπεριφορά μας.
Η ακεραιότητα εμπνέει εμπιστοσύνη στους γύρω μας και με αυτόν τον χαρακτήρα διοικείς καλύτερα. Η εικόνα σου και η γενικότερη εκτίμηση σου σε κάνει πιο αξιόπιστο.
Σεβασμό στον άνθρωπο
Η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι βασικό σημείο του κώδικα αρχών στην επιχειρηματική ηθική .
Σαν κοινωνία, πολλές φορές αδυνατούμε να διαχωρίσουμε το καλό από το κακό, το ωραίο από το άσχημο, το αντικειμενικό από το υποκειμενικό. Έχουμε αποκτήσει την ψυχολογία της μάζας. Ότι μας είναι οικείο το δεχόμαστε. Οτιδήποτε διαφορετικό το απορρίπτουμε.
Το λάθος που κάνουμε είναι ότι παύουμε να αντιμετωπίζουμε τον άνθρωπο ως μία μοναδική οντότητα, , και τον κρίνουμε με μόνο δεδομένο ότι είναι διαφορετικός από μας, διαφορετικός από τα κοινωνικά καθιερωμένα που μας έχουν επιβληθεί κι εμείς τα έχουμε απορροφήσει χωρίς καμιά σκέψη, ίσως γιατί δεν έχουμε τον χρόνο να το σκεφτούμε.